You are here: Home // Diety // Dieta kapuściana

Dieta kapuściana

Dieta kapuściana jest niezwykle prosta jeśli chodzi o zasady, opiera się głównie na łatwej w przygotowaniu zupie. Sekretem zupy jest to, że ułatwia spalanie zbędnego tłuszczu.  Efekty diety są błyskawiczne, w przeciągu tygodnia można pozbyć się nawet 6 kilogramów. Jak można się domyśleć, główny składnik diety to nieoceniona kapusta. Warzywo to ma dużą zawartość witaminy C, jest niskokaloryczne, a także reguluje prace jelit i żołądka, tym samym polepsza przemianę materii. Paradoksalne jest to, że im więcej kapusty zjadamy, tym więcej możemy schudnąć. Czyli dieta nie zmusza nas do głodówki, bo zawsze czując łaknienie bez wyrzutów sumienia, możemy zjeść talerz zupy.

Mankamentem diety jest monotonia, konieczność zjadania codziennie jednego rodzaju zupy. Jednak dieta może być stosowana tylko krótkofalowo, dlatego siedmiodniowe zjadanie tej samej potrawy, nie jest już tak problematyczne. Dieta kapuściana przeznaczona jest dla osób z niewielką nadwagą. Dzieje się tak właśnie dlatego, że może trwać tylko tydzień. Dłuższe stosowanie diety jest niebezpieczne, ponieważ nie dostarcza ona organizmowi niezbędnych składników odżywczych wpływających na jego prawidłowy rozwój, takich jak żelazo, białko, wapń, magnez i węglowodany. Niedobory tych składników, mogą prowadzić do wystąpienia zaburzeń krążenia i rytmu serca. Kolejnym minusem, wynikającym ze stosowania diety kapuścianej jest ryzyko wystąpienia efektu jojo. Dlatego jest ona dobra jako wstęp do stosowania mniej restrykcyjnej niskokalorycznej diety, wówczas efekty zostają zachowanie.

Mimo, że zupa kapuściana jest codziennym i głównym daniem podczas diety, można jednak spożywać w określonych ilościach i w konkretne dni inne produkty. Zatem w diecie tej znajdą się: melony, arbuzy, jabłka, pomarańcze, gotowane lub świeżo warzywa -najlepiej zielone lub liściaste, ziemniaki ugotowane w mundurkach, brukselka, ogórek, marchew, brązowy ryż lub kasza. Zaleca się wypijanie co najmniej 2 litry wody, najlepiej niegazowanej. Jeśli chodzi o napoje można również spożywać kawę i herbatę, ale wyłącznie bez cukru.

Dieta kapuściana w Polsce zyskała popularność dzięki plotce, która głosiła, że to właśnie ona umożliwiła szybką utratę kilogramów Aleksandrowi Kwaśniewskiemu, i tym samym zyskała miano diety „prezydenckiej”. Dietę spotkać można, także pod innymi nazwami: dieta szwedzka, dieta kalifornijska czy dieta kanadyjska.

Przepis na zupę kapuścianą

Składniki:

  • jedna główka białej lub włoskiej kapusty,
  • dwie zielone papryki (lub żółta i czerwona),
  • sześć dużych, drobno posiekanych cebul,
  • 25 dag marchewki,
  • sześć pomidorów (świeżych lub z puszki),
  • jeden pęczek selera naciowego,
  • przyprawy: pieprz, pietruszka,  pietruszka, curry, koper, oraz inne według uznania np. oregano, czosnek, bazylia, estragon.

Sposób przyrządzania:
Kapustę szatkujemy, seler, marchew, paprykę kroimy i pomidory (obrane ze skórki) na drobne kawałki. Następnie tak przygotowane warzywa zalewamy około 3 litrami wody i gotujemy. Kiedy składniki staną się miękkie, czyli po około pół godziny, wywar przeprawiamy wspomnianymi wyżej przyprawami. Pamiętajmy, aby nie dodawać do zupy soli, tłuszczu ani bulionu. Ważne jest by zupę przygotować ściśle z podanym przepisem, by dieta przyniosła pożądany efekt.

Related posts:

  1. Dieta Andersona
  2. Dieta Mayo
  3. Dieta wodna
  4. Dieta biurowa
  5. Dieta indiańska- oczyść swój organizm z toksyn.

Tags: , , , , , , , ,

comment closed

Copyright © 2009 Dieta | Odchudzanie | Zdrowa żywność. All rights reserved.