You are here: Home // Porady // Pogromca tłuszczu

Pogromca tłuszczu

Herbata czerwona nazywana jest przez Amerykanów „pogromcą tłuszczu”. A to za sprawą swoich właściwości odchudzających, które polegają na ataku zbędnych pokładów tłuszczu w organizmie. Badania przeprowadzone w paryskiej klinice wykazały, że 88% pacjentów, którym podawano czerwony wywar regularnie straciło nawet do 10 kg w ciągu miesiąca! I to przy „normalnym” sposobie odżywiania.

Herbata czerwona jest półfermentowana. Największą popularnością wśród herbat czerwonych cieszy się chińska odmiana Pu – Erh. Pochodzi ona z Chin, a dokładnie z południowej prowincji, Yunnan.

Jej historia sięga dynastii Tang (619 – 907). Co ciekawe, początkowo, herbatkę pić mógł jedynie cesarz, zaś obywatele nie mogli nawet spróbować smaku eliksiry, bo groziła im za to ostra kara.

W składzie czerwonego wywaru odnaleźć można alkaloidy, garbniki, wapń, magnez, cynk, miedź, selen. Dzięki zawartości śladowych ilości kofeiny i teiny, nie upośledza wchłaniania białka. Ma właściwości przeciwutleniające. Ponadto, czerwona herbata obniża zawartość cholesterolu we krwi, wspomaga pracę wątroby i walczy z nadwagą. Pamiętać trzeba o tym, że słodzenie wywaru zneutralizuje jej drogocenne właściwości, zatem cukier jest niewskazany.

Related posts:

  1. Pu-erh czyli zabójca tłuszczu
  2. Dobrodziejstwo zielonej herbaty

comment closed

Copyright © 2009 Dieta | Odchudzanie | Zdrowa żywność. All rights reserved.