You are here: Home // Diety // Znaczenie grupy krwi

Znaczenie grupy krwi

Istnieją 4 rodzaje grup krwi: O, A, B i AB. Każda z nich posiada odrębną historię, przyczyny jej pojawienia. Wpływ na to miały między innymi warunki życia, konieczność ich zmiany, a także adaptacja do nowych warunków, aby w nich przetrwać.
Dlatego też współczesna medycyna opierając się na założeniu o innych potrzebach żywieniowych dla każdej z grup krwi, opracowała diety odpowiednie dla posiadaczy poszczególnych grup.

Krew ma kolosalne znaczenie dla naszego zdrowia i sprawnego funkcjonowania. Są nią wypełnione wszystkie naczynia krwionośne: tętnicze, włosowate,a także żylne. Krew transportuje  zarówno tlen, jak i substancje odżywcze. Z jej pomocą usuwane zostają z organizmu związki, które są po prostu odpadami procesu przemiany materii. Odpady te są wypłukiwane  i kierowane do miejsc ich wydalania (płuca, nerki). Krew, płynąc w krwioobiegu, reguluje gospodarkę wodną poprzez rozdzielenie dostarczanej do komórek wody i związków mineralnych. Ważną jej funkcją jest również obrona organizmu przed czynnikami chorobotwórczymi, m.in. wirusami, bakteriami, czy grzybami, bowiem stanowi ona wyjątkową barierę immunologiczną. Odgrywa więc ona ogromną rolę w sterowaniu systemem odpornościowym.

Dlatego tak ważne jest spożywanie produktów żywnościowych odpowiednich dla danej grupy krwi. Dzięki temu dostarczamy naszej krwi właśnie tych substancji, których potrzebuje i będą ona przez nasz system immunologiczny odbierany jako wartościowe, pomagające mu, a nie szkodzące.

Zależność między grupą krwi, a tym, co spożywamy badał amerykański lekarz D’Adamo, Konsekwencją tych badań było opracowanie przez niego, odpowiedniego programu żywieniowego dla poszczególnych grup krwi. Produkty żywieniowe podzielił na trzy grupy:

  1. produkty zalecane czyli takie, które maja korzystny wpływ na zdrowie
  2. produkty neutralne- obojętne dla naszego zdrowia
  3. produkty szkodliwe – należy je całkowicie wyeliminować z diety, ze względu na ich negatywny wpływ na nasze zdrowie

Grupa, do której zalicza się dane produkty zależna jest oczywiści od grupy krwi. Np. produkty zalecane dla grupy krwi A mogą być dla grupy B szkodliwe i odwrotnie. Dlatego należy dokładnie poznać podział produktów i przygotowywać dania tak, aby nam jak najlepiej służyły.

Posiłki rodzinne powinno się więc komponować tak, aby odpowiadały swoim składem każdego z domowników: aby zaliczały się wyłącznie do grup produktów zalecanych lub neutralnych, unikając tym samym produktów szkodliwych dla którejkolwiek z grup jaką posiadają nasi bliscy.

Related posts:

  1. Odżywiaj się zgodnie z grupą krwi!
  2. Dieta doktora Haya
  3. Nie łącz węglowodanów i białek- sukces murowany!
  4. Kawa i papierosy – jaką dietą zredukować negatywne skutki używek?

Tags: , ,

comment closed

Copyright © 2009 Dieta | Odchudzanie | Zdrowa żywność. All rights reserved.