You are here: Home // Przepisy // Dietetyczne ciasta

Dietetyczne ciasta

Czy istnieją smaczne ciasta dietetyczne? Czy nie jest to po prostu tani chwyt reklamowy? Dietetycy mają na ten temat różne zdania, jednak należy podkreślić, że zmniejszenie liczby kalorii niekoniecznie musi oznaczać pogorszenie smaku potrawy. Poniżej zaprezentowano 3 propozycje sprawdzonych przepisów na ciasta dietetyczne z mniejszą ilością kalorii.

Ciasto marchewkowe

1/2 kg marchewki
3 białka
2 szklanki mąki pszennej 2000
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki mleka 0,5%
1/3-1/2 szklanki fruktozy
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
po 10 dag suszonych śliwek i moreli

Sposób przygotowania:
Marchewkę zetrzeć na bocznej tarce na cienkie wiórki. Zmiksować mąkę z maślanką, mlekiem, przyprawami, fruktozą i sodą. Dodać marchewki i drobno pokrojone owoce. Na koniec dodać ubite na sztywno białka. Piec w foremce wyłożonej pergaminem przez ok. 1 godzinę w 180°C. Jeżeli ciasto za bardzo się rumieni, przykryć folią aluminiową.

Piernik

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej (typ 2000)
1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału (typ 2000)
10-15 g przyprawy do piernika bez dodatku cukru, kakao lub innych wypełniaczy
15 g proszku do pieczenia
400 ml maślanki
1/2 szklanki fruktozy
2 jabłka starte na tarce o grubych oczkach

Sposób przygotowania:
Zmieszać obie mąki, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Przesiać wszystko razem przez grube sito, żeby się napowietrzyło. Nie należy pozbywać się drobinek z mąki razowej. Całość delikatnie zmieszać z fruktozą, na końcu wlać maślankę i ubić wszystko mikserem, na samym końcu dodać jabłka. Ciasto wlać do formy, piec w temp. 160°C przez 90 min.

Ciasto jogurtowe

3 jajka
1 mały odtłuszczony jogurt lub kefir (150g)
1 łyżeczka słodziku (lub 16 pastylek)
4 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel dowolnego aromatu do ciasta, ja użyłam waniliowego

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować aż ciasto się napowietrzy. Wyłożyć formę (typu mała keksówka) papierem do pieczenia i wlać ciasto, które powinno być dość płynne. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyjąć z foremki.

Smacznego!

Related posts:

  1. Niezawodny sposób na chandrę, czyli słodkie przepisy terapeutyczne.
  2. Owocowy raj.
  3. Pomysły kulinarne z afrodyzjakiem w roli głównej.
  4. Pomysł na wegetariański obiad.
  5. Warzywne przysmaki.

Tags: , , , , ,

comment closed

Copyright © 2009 Dieta | Odchudzanie | Zdrowa żywność. All rights reserved.