You are here: Home // Przepisy // Smaczne dania z awokado.

Smaczne dania z awokado.

Dla wszystkich wielbicieli awokado, przedstawiam kilka niebanalnych przepisów z tym smacznym owocem w roli głównej.

  • Sałatka z jagodami i awokado:

Składniki, 2 porcje:
1,5 szklanki jagód
1 dojrzałe awokado
około 80 g sera koziego (miękkiej rolady twarogowej) lub sera feta
garść „grafitowej” bazylii (odmiany Dark), lub zwykłej, zielonej

Miodowy dressing balsamiczny:
70 ml (niepełne 1/3 szklanki) dobrego octu balsamicznego
2 łyżki miodu

Składniki dressingu wymieszać w miseczce.
Przygotowanie:  Jagody opłukać pod delikatnym strumieniem wody, osuszyć na papierowym ręczniku. Włożyć do salaterki, dodać obrane i pokrojone na kawałki awokado oraz pokruszony ser kozi. Dodać bazylię, polać miodowym dressingiem balsamicznym i delikatnie wymieszać.

  • Szparagowa z awokado z puszystą pianką z mascarpone:

Składniki, 4 porcje:
1 pęczek zielonych szparagów
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki białego wina (niekoniecznie)
2 szklanki bulionu jarzynowego
1 dojrzałe awokado
garść rukoli
świeże zioła: po 1 łyżce posiekanego koperku kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Pianka z mascarpone:
1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%, zimnej
2 pełne łyżki sera mascarpone, zimnego

Przygotowanie: Szparagi opłukać i obrać do połowy długości. Odciąć same główki i ugotować na parze (przez około 2 – 3 minuty). Łodyżki szparagów przekroić na połówki i włożyć razem z masłem do garnka z grubym dnem. Oprószyć solą, dodać pokrojony na plasterki ząbek czosnku. Dusić przez około 2 minuty. Wlać wino (jeśli używamy) i odparować przez 1 – 2 minuty. Wlać bulion i gotować przez około 2 minuty, aż szparagi będą miękkie. Zmiksować na gładki mus w blenderze razem z połową główek szparagów ugotowanych na parze, obranym awokado, rukolą, świeżymi ziołami oraz oliwą z oliwek extra virgin. Wlać z powrotem do garnka, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, podgrzać. Ubić śmietankę kremówkę na sztywną pianę i zmiksować z serem mascarpone. Zupę wlać do talerzy i udekorować pianką z mascarpone oraz drugą połową główek szparagów, uprzednio posiekanych nożem. Zupę najlepiej jest wymieszać z połową ilości pianki mascarpone i udekorować tylko pozostałą jej częścią.

  • Makaron z awokado i szpinakiem

Składniki, 2 porcje:
150 g makaronu, najlepiej razowego
50 g szpinaku
1/2 dojrzałego dużego awokado lub 1 małe
2 łyżki soku z limonki
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, pokrojony na plasterki
3 łyżki posiekanych liści świeżego estragonu
2 – 3 czubate łyżki serka mascarpone
tarty Parmezan
pomidorki koktajlowe (niekoniecznie)
Przygotowanie: Makaron wrzucić na gotującą się wodę, posolić i ugotować al dente. Zachować około 1/3 – 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu. W międzyczasie na patelnię włożyć umyty szpinak, wlać 2 – 3 łyżki wody i mieszając gotować aż zwiędnie przez około 2 minuty. Odsączyć na sitku, odcisnąć i grubo posiekać, odłożyć. Miąższ awokado pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem. Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i na bardzo małym ogniu zeszklić czosnek (nie rumienić!). Zmniejszyć ogień do minimum, dodać przygotowany szpinak, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z awokado, ze świeżym estragonem, serkiem mascarpone i zachowaną wodą z makaronu. Delikatnie podgrzać nie zagotowując, doprawiając ewentualnie solą i pieprzem. Połączyć z makaronem, wyłożyć do talerzy i posypać tartym Parmezanem. Można też podawać z pokrojonymi na ćwiartki małymi pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!

Related posts:

  1. Pomysły kulinarne z afrodyzjakiem w roli głównej.
  2. Proste przepisy na dania z owoców morza.
  3. Wypróbuj dania niskokaloryczne!
  4. Kolorowe grillowanie
  5. Coś na ząb, albo na dwa, czyli dania na szybko.

comment closed

Copyright © 2009 Dieta | Odchudzanie | Zdrowa żywność. All rights reserved.