You are here: Home // Przepisy // Pomysł na wegetariański obiad.

Pomysł na wegetariański obiad.

Nie lubisz mięsa i jesteś pewna, że mogłabyś bez dłuższego zastanowienia wykreślić go ze swojego jadłospisu? A może masz ochotę zrzucić kilka kilogramów, a jednocześnie oczyścić organizm, dostarczając mu produktów tylko roślinnych? Polecam przepisy na smaczne dania jarskie!

  • Curry z cukinii:

Składniki:
1 łyżka oleju
mała pokrojona cebula
1 łyżeczka kminku
2 małe ziemniaki
350 g cukinii  / kabaczka
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki garam masala
puszka pomidorów
sól

Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić. Rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażyć,dodać kminek, jak zacznie podskakiwać, włożyć ziemniaki,smażyć 2-3 minuty. Cukinię pokroić, dodać do ziemniaków, przyprawić papryką, kurkumą, kolendrą i solą. Przykryć i smażyć 5 minut. Dodać pomidory. Gdy ziemniaki zmiękną dodać garam masalę.
Podawać z pieczywem indyjskim.

  • Kotlety brokułowe z musem paprykowym:

Składniki na kotlety:
300g brokułowych różyczek
1 duża czerwona papryka
1/2 cebuli
50g kaszki manna
mielony imbir
mielony biały pieprz
natka pietruszki
2 łyżeczki oliwy
na mus:
1 duża czerwona papryka
1/2 cebuli
1/2 łyżeczki pasty sambal oelek
Przygotowanie: Brokuły i paprykę gotować do miękkości. Cebulę obrać i posiekać w dowolny sposób. Ugotowane warzywa wraz z surową cebulą zblendować na w miarę jednolitą masę. Dodać kaszkę, odstawić na 10-15 minut. Dodać natkę pietruszki, doprawić. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy i wykładać masę drewnianą łyżką, formując kotlety. Smażyć z obu stron.
Mus: Cebulę obrać i pokroić. Paprykę pokroić i gotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Zmiksować wraz z surową cebulą, dodać sambal.

  • Tofu w stylu meksykańskim:

Składniki (dla 2 osób):
ryż-torebka (100g)
kukurydza-pół puszki
fasolka czerwona (pół puszki)
tofu (ok. 125g)
zielona papryka (pół strąka)
połowa pomidora
pół cebuli
pieczarki (4 średnie sztuki)
fix do kurczaka po meksykańsku
oliwa z oliwek do smażenia
curry
sól
można dodać bazylię i oregano

Przygotowanie: Pieczarki i paprykę umyć, obrać i pokroić w plasterki. Pomidor posiekać, cebulę przekroić na pół i pokroić w krążki. Tofu pokroić w średnią kostkę – niezbyt dużą. Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem soli i curry. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać cebulkę i zeszklić. Następnie dodać pieczarki i smażyć kilka minut, aż będą miękkie. Dodać paprykę i pomidor. Następnie odlać kukurydzę i fasolkę z puszki i dodać na patelnię. Wlać szklankę przegotowanej, zimnej wody i wsypać fix. Wszystko razem zagotować i wymieszać, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać tofu i gotować jeszcze ok. 5 minut.

Smacznego!

Related posts:

  1. Pomysł na: owocowy obiad.
  2. Proste przepisy na dania z owoców morza.
  3. Pomysł nie tylko na śniadanie- omlet.
  4. Chudnij ze smakiem – dieta orientalna.
  5. Przepis na Cannelloni.

comment closed

Copyright © 2009 Dieta | Odchudzanie | Zdrowa żywność. All rights reserved.