You are here: Home // Przepisy // Łosoś w kilku odsłonach.

Łosoś w kilku odsłonach.

Łosoś należy do najzdrowszych gatunków ryb, ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Ponadto jest on bogaty w selen, wapń oraz witaminy D i E. Korzystnie wpływa na gospodarkę hormonalną, poprawia też funkcjonowanie układu odpornościowego, usprawnia pracę serca, zmniejszają ryzyko depresji, schizofrenii, choroby Alzheimera i raka. Z pewnością warto włączyć tę rybę do swojego jadłospisu. A przepisów na dania z łososia jest mnóstwo!

  • Łosoś w ziołowej skorupce

Składniki:
4 filety ze świeżego łososia norweskiego ze skórą (po 20 dag)
pęczek świeżych ziół (pietruszka, szczypiorek, estragon)
2 łyżeczki oliwy
2 łyżki bułki tartej
żółtko
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Na marynatę:
1/2 szklanki oliwy
kilka gałązek tymianku cytrynowego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Sposób przygotowania: Tymianek posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Łososia umyj, osusz, zamarynuj w oliwie z czosnkiem oraz tymiankiem cytrynowym, oprósz solą i pieprzem, odstaw do lodówki na 2 godz. Zioła blanszuj  we wrzątku przez 30 s, po czym zanurz w zimnej wodzie. Zmiksuj je na gładką masę, osącz na sitku z nadmiaru wody, wymieszaj z bułką tartą i łyżeczką oliwy, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Łyżkę oliwy rozprowadź na tacce aluminiowej, ułóż na niej łososia skórą do dołu, wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem i zmiksowanymi ziołami. Łososia przykryj od góry drugą tacką aluminiową i piecz ok. 10 min.

  • Łosoś na parze z pesto z rukoli

Składniki na 2 porcje:
2 filety z łososia, po około 150 g każdy
6 młodych ziemniaków
100 g zielonej fasolki
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Pesto:
3 garście rukoli, umytej
2 łyżki orzeszków pinii
1 łyżka kaparów
2 fileciki anchois w oliwie
oliwa z oliwek extra virgin
szczypta soli morskiej

Przygotowanie: Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki i gotuj na parze (około 20-25 minut). W połowie gotowania dodaj fasolkę. Łososia umyj i również gotuj na parze (około 10 minut). W międzyczasie miksuj ręcznym blenderem składniki pesto, stopniowo dolewając oliwę oraz ewentualnie rozcieńczając pesto odrobiną wody. Na talerzach ułóż ziemniaki, fasolkę i łososia. Polewaj pesto. Posyp solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

  • Sałatka z łososiem i dzikim ryżem

Składniki:
1 woreczek ryżu dzikiego (lub mieszanego z białym ryżem)
250 g filetów świeżego łososia bez skóry i ości
3/4 filiżanki posiekanej natki
3/4 filiżanki posiekanego szczypiorku
2 limonki, wyciśnięty sok i starta skórka
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
100 ml śmietany 22% – opcjonalnie

Przygotowanie: Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i wsyp do salaterki. W międzyczasie przygotuj łososia: odetnij i wyrzuć skórkę, z filetów wyjmij większe ości, umyj, osuszy, oprósz solą i ugotuj na parze. Łososia podziel na mniejsze cząstki, usuwając pozostałe ości. Wymieszaj z ryżem, natką, szczypiorkiem, skórką i sokiem z limonki (zastępując ewentualnie cytryną). Dopraw solą oraz pieprzem. Przed samym podaniem wymieszaj ze śmietaną. Można serwować na zimno lub też na ciepło (wówczas śmietanę najlepiej dodać dopiero po podgrzaniu sałatki).

Smacznego!

Related posts:

  1. Kolorowe grillowanie
  2. Pomysły kulinarne z afrodyzjakiem w roli głównej.
  3. Dania wysokobiałkowe dla aktywnych.
  4. Rybne przysmaki.
  5. Smaczne dania z awokado.

comment closed

Copyright © 2009 Dieta | Odchudzanie | Zdrowa żywność. All rights reserved.