You are here: Home // Przepisy // Wypróbuj dania niskokaloryczne!

Wypróbuj dania niskokaloryczne!

niskokal1Dieta niskokaloryczna to popularna forma odżywiania polegająca na zredukowaniu liczby spożywanych kalorii – najpowszechniej stosowana przez osoby, które chcą stracić zbędne kilogramy. Stosując te metodę możemy zetknąć się jednak z kilkoma pułapkami jak na przykład głód czy tylko chwilowy spadek wagi. Jest jednak na to sposób – należy jeść odżywcze, lecz niskokaloryczne potrawy, które pozwolą stracić wagę nawet jeśli spożywamy więcej.

500 kalorii pochodzących z niezdrowego jedzenia nie równa się 500 kaloriom zawartym w zdrowym daniu. Równowaga metabolizmu zostanie zapewniona tylko wtedy, gdy zamiast sięgnąć po „puste kalorie” ze słodyczy lub fast foodów, wybierzemy owoce i warzywa.

Poniżej prezentuję dwa przepisy na dania obiadowe, które są równocześnie zdrowe i niskokaloryczne.

  1. Ratatouille:

    Składniki:

  • 6 dużych pomidorów

  • puszka pomidorów krojonych

  • łyżeczka oregano

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • sól

  • średni bakłażan

  • 2,5 szklanki kostek z dyni

  • 2 małe cukinie

  • 2 średnie czerwone papryki

  • 2 czerwone cebule

  • łyżeczka oliwy z oliwek

    Przygotowanie:

    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wymieszaj pokrojone w kostkę pomidory oraz te z puszki, oregano, sól i pieprz. Pokrój w plastry bakłażana i cukinię, a paprykę i cebulę w kostkę. Posmaruj oliwą dno żaroodpornego naczynia i włóż warzywa. Przykryj i piecz ok 45 min. W połowie czasu dokładnie przemieszaj całość. Następnie przełóż warzywa do garnka, dodaj pomidory i duś na małym ogniu około 20 min.

  1. Łosoś z grilla:

    Składniki:

  • łosoś

    Marynata:

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki majeranku roztartego w dłoniach

  • 1/2 łyżki pieprzu

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 2 ząbki czosnku

    Przygotowanie:

    Składniki marynaty wymieszać razem, dzwonka łososia opłukać pod wodą i marynować co najmniej 30 minut, obtoczywszy go dokładnie w marynacie z każdej strony.

    Rybę grillujemy do zarumienienia.
    Podawać z frytkami, pieczonymi kartofelkami lub bagietką i koniecznie – z surówką.

    Smacznego!

Related posts:

  1. Przepis na Cannelloni.
  2. Sałatkowy zawrót głowy.

Tags: ,

comment closed

Copyright © 2009 Dieta | Odchudzanie | Zdrowa żywność. All rights reserved.