You are here: Home // Porady, Przepisy // Pomysły kulinarne z afrodyzjakiem w roli głównej.

Pomysły kulinarne z afrodyzjakiem w roli głównej.

  • Łosoś ze szpinakiem

Składniki:
2 większe filety z łososia,
1/8 szklanki sosu sojowego,
1/8 szklanki miodu,
łyżka soku z cytryny,
2 łyżeczki tartego imbiru,
2 porcje makaronu wstążki,
20 dag liści szpinaku,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz

Przygotowanie: wymieszaj miód, imbir, sok z cytryny i sos sojowy i podgrzewaj wszystko, aż do rozpuszczenia się miodu. Marynatę wystudź. Zalej marynatą łososia i marynuj kilka godzin – dbając, aby sos pokrywał rybę. Odsącz łososia z zalewy i zapiekaj w rozgrzanym piekarniku (200 stopni C) kilka minut z każdej strony. Podgrzej oliwę z oliwek, podduś szpinak, dodaj sól i pieprz do smaku. Ugotuj makaron al dente. Ułóż składniki na talerzu, udekoruj cytryną i świeżymi listkami szpinaku.
Polecane wino: białe, wytrawne, o pełnym smaku, np. klasyczne chardonnay typ Chablis

  • Kurczak w curry i mandarynkach

Składniki:
25 dag piersi kurczaka,
15 dag pora,
1 łyżeczka curry,
pół szklanki białego wina,
szklanka bulionu – może być z kostki,
pół szklanki śmietany,
małe jabłko,
dwie mandarynki,
sól,
pieprz,
oliwa z oliwek,
ryż

Przygotowanie: mięso pokrój na kawałki i delikatnie obsmaż na oliwie, przyprawiając solą i pieprzem, a następnie zdejmij z patelni. Pory pokrój w cienkie plasterki, i podsmażyć w pozostałym po mięsie tłuszczu dodając curry. Wino, bulion i śmietanę wymieszać. Dodać do mięsa i dusić razem przez około 10 minut. Obierz owoce, jabłko pokrój w cienkie plasterki, mandarynki w cząstki. Dodaj do mięsa pory i owoce, duś razem przez kilka minut.
Podaj z ryżem na sypko.

Polecane wino: białe wino użyte do przyrządzania potrawy, wyraziste w smaku, np. Grüner Veltliner

  • Bakłażany z serem mozarella i pomidorami

Składniki:
4 małe bakłażany,
4 małe pomidory,
20 dag sera mozarella,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól,
pieprz,
ryż,
parmezan

Przygotowanie: bakłażany pokrój wzdłuż na około półcentymetrowe plastry, posól i odłóż, aby obciekły z soku. Pomidory i ser pokrój w cienkie plastry. Oliwę zmiksuj z obranym czosnkiem. W naczyniu do zapiekania ułóż osobno porcje – plaster bakłażana, posmarowany oliwą z czosnkiem, następnie ułóż na nim plastry pomidora, na nich plastry sera mozarella, następnie plaster bakłażana itd. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury około 150 stopni Celsjusza przez 45 minut. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko wymieszanym ze startym parmezanem.
Polecane wino: lekkie, wytrawne wino musujące np. włoskie prosecco

Related posts:

  1. Chłodno, chłodniej… Chłodnik!
  2. Coś na ząb, albo na dwa, czyli dania na szybko.
  3. Wypróbuj dania niskokaloryczne!
  4. Zupa dobra na wszystko.
  5. Grejpfrutowy zawrót głowy.

Tags: , ,

Leave a Reply

Copyright © 2009 Dieta | Odchudzanie | Zdrowa żywność. All rights reserved.