You are here: Home // Porady, Przepisy // Kolorowe grillowanie

Kolorowe grillowanie

sosjogurtowy1Wegetariański grill? Czemu nie! Oszczędź go męskiej części populacji, zaproś przyjaciółki i rozkoszujcie się smakiem grillowanych warzyw. Jak to zrobić?

  • Sałatka z grillowanych warzyw

Składniki na 4 porcje:
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 bakłażan
1 gałązka bazylii
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
Sól
Świeżo mielony pieprz czarny
Zioła do dekoracji

Sposób przygotowania:

Strąki papryki opiecz w całości na grillu, ze wszystkich stron. Ściągnij z grilla i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój w duże kwadraty. Bakłażan dokładnie umyj i oczyść. Pokrój w duże plastry. Dalej opiecz na grillu podobnie jak paprykę. Bazylię opłukaj, osusz, a następnie drobno posiekaj. Wymieszaj z oliwą. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Na talerzykach ułóż kolejno plasterki papryki, bakłażana i czosnku. Posyp do smaku solą i pieprzem. Udekoruj ziołami, a następnie skrop oliwą wymieszaną z bazylią. Sałatkę należy podawać ze świeżym białym pieczywem.

  • Papryka faszerowana serem z grilla

Składniki:
papryka
ser feta
świeże zioła (mięta, tymianek bazylia)

Podłużne papryczki natnij z jednej strony, wydłub pestki, nadziej serem uprzednio wymieszanym z ziołami, posmaruj oliwą i połóż na grilla. Podaj z czerwonym wytrawnym winem.

  • Pieczarki pesto z grilla

12 dużych pieczarek
0,25 szklanki oliwy

p e s t o:
2 szklanki świeżych liści bazylii
0,5 szklanki startego parmezanu
0,75 szklanki oliwy
1 łyżka migdałów
3 małe ząbki czosnku
0,25 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1,5 łyżeczki soli

Migdały sparz, obierz ze skórki. Wszystkie składniki pesto zmiksuj na gładką masę, przypraw. Pieczarki umyj, osusz, nóżki odrzuć. Oliwę wlej do miseczki, zanurzaj w niej po kolei grzyby. Kapelusze ułóż na grillu spodem do rusztu, piecz, aż brzegi się przyrumienią, odwróć, nałóż pesto, upiecz na złoty kolor.

Życzę smacznego!

Related posts:

  1. Pomysły kulinarne z afrodyzjakiem w roli głównej.
  2. Warzywne przysmaki.
  3. Chłodno, chłodniej… Chłodnik!
  4. Zupa dobra na wszystko.
  5. Coś na ząb, albo na dwa, czyli dania na szybko.

Leave a Reply

Copyright © 2009 Dieta | Odchudzanie | Zdrowa żywność. All rights reserved.