You are here: Home // Porady, Przepisy // Coś na ząb, albo na dwa, czyli dania na szybko.

Coś na ząb, albo na dwa, czyli dania na szybko.

Kiedy masz ochotę na coś lekkiego, nie musisz spędzać długich godzin w kuchni! Proponuję Ci kilka łatwych przepisów na niebanalne przekąski.

  • Melon z prosciutto

Składniki
1 dojrzały melon (około 1 kg)
4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
½ łyżeczki grubej soli (najlepiej fleur de sel)
¾ łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
90-120 g szynki parmeńskiej, prosciutto, pokrojonej na plasterki
Przygotowanie
Ostrym nożem obierz melona, usuwając skórkę i leżącą tuż pod nią zieloną warstwę. Wykrój plaster, aby dotrzeć do pestek. Usuń je. Melon pokrój w dużą kostkę (o boku około 3 cm). Przed podaniem, rozłóż kostki melona na 4 talerze. Skrop 1 łyżeczką soku z cytryny. Odpowiednio, równomiernie dopraw solą i pieprzem poszczególne porcje. Na melonie ułóż plastry szynki. Nie czkaj, podaj natychmiast:)

  • Pomidory nadziewane kuskusem

Składniki
1 szklanka kuskusu
1 ½ szklanki wrzątku
sok i skórka starta z 1 cytryny
garść liści mięty, posiekanych
4 dojrzałe pomidory, z odciętą górą i wybranym i odstawionym na bok miąższem
sól i pieprz

Przygotowanie
Wsyp kuskus do średniej miski i zalej wrzątkiem. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 10 minut, aż zmięknie. Rozdrobnij widelcem. Dodaj sok i skórkę z cytryny, miętę, miąższ z pomidorów i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż kuskus z dodatkami do pustych pomidorów i podawaj.

  • Sandwicze z grzybami

Składniki:
Masło ziołowe
kostka masła
pęczek świeżego tymianku
3 ząbki czosnku
pół dużej papryczki chilli

Reszta składników
pół dużego bochenka żytniego chleba razowego
sześć dużych pieczarek
musztarda Dijon
rukiew

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 120 stopni Celsjusza. Przygotuj masło ziołowe: oderwij listki tymianku, posiekaj papryczkę chilli i czosnek, zmieszać w malakserze wraz z kostką masła. Oczyść pieczarki, odkrój nóżki i dolną krawędź kapeluszy tak, żeby grzyby były płaskie od strony blaszek. Ułóż pieczarki na blasze blaszkami do góry. Na każdą pieczarkę nałóż po łyżce masła ziołowego. Zapiekaj 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni C. Pokrój chleb na kromki centymetrowej grubości. Na każdy sandwicz potrzeba dwie połowy kromki. Posmaruj dolną kromkę odrobiną musztardy i ułóż na niej po kilka liści rukwi. Na każdej kanapce z rukwią połóż po 2 pieczarkowe kapelusze, przykryj suchą kromką i dociśnij. Przekrój każdy sandwicz na ukos, żeby powstały zgrabne trójkąty.

Życzę smacznego!

Related posts:

  1. Wypróbuj dania niskokaloryczne!
  2. Zupa dobra na wszystko.
  3. Chłodno, chłodniej… Chłodnik!
  4. Przepis na Cannelloni.
  5. Orzeźwiające napoje.

Tags: , ,

Leave a Reply

Copyright © 2009 Dieta | Odchudzanie | Zdrowa żywność. All rights reserved.