You are here: Home // Porady, Przepisy // Chłodno, chłodniej… Chłodnik!

Chłodno, chłodniej… Chłodnik!

Latem zazwyczaj szukamy sposobów na schłodzenie swojego organizmu. Zamiast gorących, tłustych i ciężkostrawnych potraw, marzymy o czymś lekkim i najlepiej… chłodnym. Wyśmienitym pomysłem na lekkostrawny, smaczny obiad jest chłodnik. Możesz przygotować go niemal z każdego warzywa. Ja mam dla Ciebie następuje propozycje:

  • Chłodnik z botwinki:

Składniki:
pęczek botwinki
ogórek
pęczek rzodkiewek
2 cebulki dymki
szklanka kwaśnej śmietany
150 ml maślanki
1/2 l bulionu jarzynowego
2 jajka na twardo
sól, pieprz

Liście botwinki pokrój, buraczki umyj. Botwinkę i buraczki gotój w bulionie ok. 10 min. Rzodkiewki oczyść, pokrój na grubsze plasterki. Ogórek umyj, pokrój na plasterki. Dymki oczyść, drobno pokrój, szczypiorek posiekać. Jajka pokrój na kawałki. Botwinkę i buraczki odcedź. Buraczki obierz, pokrój na plasterki. Do wywaru wlej śmietanę i maślankę. Dodaj botwinkę, buraczki, rzodkiewki, ogórek i dymkę. Wymieszaj, przypraw. Chłodnik wstaw na 2 godziny do lodówki. Udekoruj jajkami.

  • Chłodnik z cukinii:

Składniki:
2 średnie cukinie
2 1/3 szklanki bulionu drobiowego
6 listków świeżej bazylii
1 mały pęczek kolendry
pieprz
2/3 szklanki śmietany

Obierz cukinię, pokrój i wrzuć do osolonego wrzątku na ok 8 min. Po wyjęciu z wody obgotowane kawałki ostudź, a następnie zmiksuj. Tymczasem podgrzej bulion (może być z kostki rosołowej). Zmiksowaną cukinię wrzuć do gorącego bulionu i przypraw pieprzem. Cały smak potrawie nadają listki bazylii – porwij je na kawałeczki i zmieszaj z zupą. Przygotowaną w ten sposób potrawę wstaw do lodówki na ok 1 godz. Tuż przed podaniem posyp zupę świeżą kolendrą, a śmietanę podaj na stół  w osobnej miseczce aby dolać ją na talerzu.

  • Chłodnik ogórkowy:

2 świeże ogórki (35 dag)
po 2 szklanki śmietany 18-proc. i zsiadłego mleka
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
sól
biały pieprz

Ogórki umyj, obierz i pokrój w ćwierćplasterki. Koperek opłucz i posiekaj. Czosnek obierz i zmiażdż. Śmietanę roztrzep z mlekiem i czosnkiem, zalej ogórki, dopraw solą i pieprzem, dodaj koperek, wymieszaj i wstaw do lodówki na 2 godz.

Życzę smacznego!

Related posts:

  1. Zupa dobra na wszystko.

Tags: , ,

Leave a Reply

Copyright © 2009 Dieta | Odchudzanie | Zdrowa żywność. All rights reserved.